Glutatyon Tedavisi

İzmir Glutatyon Tedavisi

İzmir Glutatyon Tedavisi, vücudun gereksinimi olan enerjinin üretimi aşamasında ve kullanımı sırasında metabolik atık madde olarak serbest oksijen radikalleri oluşur.

Ayrıca maruz kaldığımız hava kirliliği, güneş ışınlarında yer alan ultraviyole ışınları, radyasyon, ağır metallerin birikimi gibi olumsuz çevre faktörleri, sigara, alkol v.b. gibi zararlı maddeler ve kullanılan ilaçlar da vücutta serbest radikallerin birikimine neden olurlar.
Biriken serbest oksijen radikalleri vücudumuzda yer alan hücrelerimize ve hücrelerimizdeki yaşamsal yapılara zarar verirler.

Glutatyon Destek Tedavisi Nedir?

Vücutta yirmili yaşlardan sonra glutatyon üretimi yavaşlamaktadır. Buna paralel olarak pek çok çevresel etkenler nedeniyle vücutta oksidatif stres ürünlerinin birikimi artar ve bunların yıkıcı ve zarar verici etkileri hissedilmeye başlanır. Bu nedenle glutatyon tedavisi önerilmektedir.

Glutatyon pek çok özellikle de kükürt içeriği zengin gıdalar ile alınabilse de bu hiçbir zaman yeterli olmamaktadır. Glutatyonun ilaç olarak ağız yoluyla alınması da uygun değildir. Çünkü midenin asit içeriği glutatyonun tripeptit yapısının bozulmasına neden olur. Bu nedenle ağız yoluyla alınması işe yaramıyor.
Glutatyon destek tedavilerinin mutlaka damar yolundan serum içerisinde ya da kas içine enjeksiyon şeklinde yapılması gerekmektedir. Kliniğimizde glutatyon destek tedavileri haftada bir kez olmak üzere altı hafta süresince yapılmaktadır. Her uygulamada 600-1200 mg. Dozunda glutatyon 50ml. İzotonik %0.9 NaCl serum içerisinde 10-15 dakikada uygulanmaktadır.

Glutatyon Düzeyini Artıran Besinler ve Destek Ürünleri Nelerdir?

  • Kükürt içeriğinden zengin olan sarımsak, soğan, brokoli, lahanagiller, karnabahar, brüksel lahanası, su teresi, radika, şalgam karaciğerde glutatyon üretimini artıran besinlerdir.
  • N-acetyl-cysteine ( NAC), glutatyon üretimi uyaran önemli bir maddedir. Glutatyon üretimini bir kaç saatte geçici olarak uyarır.
  • Melatonin uyku ve uyanıklık ilişkisini düzenleyen hormondur. Beyin epifizinde üretilir ve kana gece karanlıkta salgılanır. Melatonin de çok güçlü bir antioksidandır. Diğer antioksidanları özellikle glutatyonu uyarır. Bilinen tek doğal melatonin kaynağı vişnedir.
  • Magnezyum, glutatyon üretimi için gerekli olan transpeptitaz enzimini aktive eder. Bu nedenle günlük 500-700 mg.dozunda alınması önerilmektedir.
  • Selenyum vücutta glutatyonun üretimi için gerekli bir mineraldir.
  • Alfa Lipoik asit glutatyon üretimini destekler
  • Vitamin C kırmızı kan hücrelerinde ve lenfositlerde glutatyon düzeyini artırır.
İlginizi Çekebilir  Odaklı Ultrason Ameliyatsız Yüz Germe

Nedir Bu Serbest ORadikalleri?

Atomların yapısında elektron ve proton adı verilen enerji yüklü parçacıklar yer alır. Protonlar pozitif yük taşıyan parçacıklar olup atomun çekirdeğinde yer alırken, negatif yük taşıyan elektronlar atom çekirdeğinin etrafındaki yörüngede dolanırlar. Stabil bir atomda proton ve elektronların sayıları eşittir ve atom nötrdür.

Elektronların çekirdek etrafında bulunma olasılıklarının en yüksek olduğu bölgelere orbita denir. Orbital elektronlar yüksek enerji taşırlar ve çiftler halinde bulunurlar. Serbest radikaller, bir ya da daha fazla sayıda çiftlenmemiş tek elektron içeren moleküller ve ya atomlar olarak tanımlanırlar ve dengesizdirler.

Serbest radikaller çok aşırı reaktif atom veya moleküller olup adeta serseri bir mayın gibidirler. Orbital alanda çift oluşturmamış olduklarından, eksik olan elektronlarını tamamlayabilmek için dengeli moleküllere ve pek çok yaşamsal yapılara saldırgan davranırlar.

Serbest radikaller oluştuktan sonra yıkıcı bir reaksiyon zincirini de başlatırlar. Eksik olan elektronlarını başka bir sağlıklı molekülden çalarak  ondan yeni bir serbest radikal oluşmasına neden olurlar. Böylece oluşturdukları zararlar giderek artar.

Serbest radikaller vücudumuzda yaşamsal önem taşıyan protein, nükleik asit ve lipidlerin yapılarını bozabilir. Hücrelerin yapısında büyük değişikliklere yol açarak mutasyonlara , kontrolsüz hücre çoğalmalarına, tümörlere ve hatta hücre ölümlerine neden olurlar.

Sonuç olarak doku ve organ zedelenmelerine yol açarak doku yaşlanmasından kanser oluşumuna kadar pek çok olumsuz gelişmelerden sorumludurlar. Vücudun metabolitik faaliyetleri sonucunda oluşan serbest radikalleri temizleyici antioksidan mekanizmaları vardır.

Ancak oluşan serbest radikal seviyesi vücudun antioksidan seviyesinden çok fazla miktarlara ulaşacak olursa hücre ve dokularda oksidatif hasar oluşmaya başlar. Bu duruma oksidatif stres denir. Glutatyon güçlü bir serbest radikal düşmanı ve temizleyicisidir.

Antioksidanlar vücuttaki oksidasyonu yavaşlatıcı maddeler olarak tanımlanırlar. Serbest radikaller ile öncelikli olarak reaksiyona girerler ve onlara ihtiyaç duydukları eksik elektronları servis ederler.

İlginizi Çekebilir  Ütüleme Sistem Lazer Epilasyon

Böylece aşırı saldırgan serbest radikal molekülleri sakinler ve zararsız hale dönüşür. Hücrelerin, dokuların, organların üzerindeki yıkıcı zararlandırıcı etkilerin azaldığı ve  yaşlandırıcı  etkilerin minimuma indiği daha sağlıklı bir iç ortam oluşur.

Glutatyon  γ-glutamil-sistein-glisin amino asitlerinden oluşan tripeptit yapısında, serbest radikal düşmanı, en güçlü antioksidanlardan birisidir. Serbest radikalleri nötralize eden mekanizmaların orkestra şefidir.

Glutatyon un güçlü antioksidan özelliği yapısındaki -SH grubundan kaynaklanır. Glutatyon -SH grubu sayesinde serbest radikal molekülleri ile elektron alıp verebilmektedir. Bu nedenle kükürt açısından zengin sarımsak, soğan, brokoli,karnabahar,lahana, kara lahana, su teresi gibi besinler bol miktarda glutatyon içerirler.

Vücut doğal yollardan glutatyon üretim mekanizmaları var ama bu üretim  yaşla birlikte azalmaktadır. Yirmili yaşlardan sonra vücudun ürettiği glutatyon miktarı her yıl % 1 oranında azalmaktadır.

Zararlı oksijen radikallerinin aşırı birikmesi durumunda vücudun kendi ürettiği antioksidan mekanizmalar yetersiz kalır. Sonuç olarak hücrelerimiz zarar görür kanserler başta olmak üzere pek çok hastalığın oluşma riski artarken vücudun yaşlanma süreci de hızlanır.

Glutatyon eksikliğinin oluşumunda dışsal nedenler ve çevresel etmenler daha da önemlidir. Bunlardan bazılarını belirtmek gerekirse

  • Yetersiz beslenme, vitamin ve minerallerin eksikliğinde glutatyon sentezi yetersiz kalır,
  • Aşırı egzersiz yapılması, fazla enerji tüketimi aşırı serbest radikal birikimine yol açar. Bu durumda antioksidan olarak fazla glutatyon tüketilir. Glutatyon eksikliği oluşur.
  • Kronik stres, kaygı, endişe, depresyon gibi durumları yaşıyor olmak,
  • Uyku bozuklukları, gece saatlerinde ışığa maruz kalınması melatonin sentezini baskılar, glutatyonun azalmasına neden olur.
  • Cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi cihazların yaydığı mavi ışık,
  • UV ışınları ve radyasyon, röntgen ışınları, elektromanyetik alanlar,
  • Akaryakıt ve yan ürünleri, aseton ve çözücüler (tyner v.s.)
  • İlaçlar (asetaminofen-parasetamol-yapay tatlandırıcılar aspartam )
  • Ağır metaller (diş dolguları, aşılar, dövme boyaları)
  • Böcek öldürücüler ve zirai mücadele ilaçları,
  • Nitratlar ve kimyasal gıda koruyucu maddeler (salam, sosis, tütsülenmiş gıdalar v.b),gıda boyaları,
  • Sigara dumanı, egzoz dumanı, mangal dumanı v.b. (benzopyrene ler)
  • Alkol,
  • Klorlu su,
  • Mutfak malzemeleri (teflon tava, plastik malzemeler, karton ambalajların içini kaplayan ürünler)
  • Ev temizlik ürünleri (deterjanlar, yumuşatıcılar,oda kokuları, beyazlatıcılar, naftalin v.b.)
  • Endüstriyel atık maddeleri,
İlginizi Çekebilir  Ayak Terlemesi

İzmir Glutatyon Tedavisi Fiyatları 2025

İzmir glutatyon tedavisi fiyatları 2025 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.

Dr.Osman Baş

Özel Mayasante Polikliniği

2025 Tüm haklarımız saklıdır.